سرعت تولید در روش وکیوم فورمینگ بیشتر است یا در روش تزریق، در روش تزریق، مواد اولیه به صورت مایع به داخل قالب حرکت میکنند و با فشار بالا به شکل قطعات مختلف شکل میگیرند. این روش با سرعت بالاتری نسبت به روش وکیوم فورمینگ انجام میشود و به طور کلی برای تولید انبوه قطعات مناسبتر است. با این حال، روش وکیوم فورمینگ نیز برای تولید قطعات پلاستیکی با شکلهای خاص و کمیاب مناسب است.
اگر می خواهید بهترین متریال، بهترین طراحی و ساخت را در انواع قالب های وکیوم فورمینگ داشته باشید، کافی است فقط سری به سایت مدل سازی بزنید.
تعریف وکیوم فورمینگ
قبل از اینکه بخواهیم این دو روش را باه مقایسه کنیم، اول باید با تعریف این دو روش آشنا شویم. در این روش شکل دهی به صورتی ایت که، یک ورق پلاستیک گرم شده و تا به دمای نرمی برسد، بعد این ورق به کمک وکیوم بر روی قالب کشیده می شود( در این جا ورق شکل قالب را به خود می گیرد) در روش وکیوم فورمینگ، بیشتر برای قطعات بزرگتر با تعداد کم مورد استفاده قرار می گیرد. ویژگی آن: سرعت و هزینه مرقون به صرفه آن می باشد.
تعریف تزریق پلاستیک
این هم یکی از روش های پرکاربرد در تولید قطعات پلاستیکی است. روش کار به این صورت است که، مواد پلاستیکی که ذوب شده اند، داخل قالب تزریق شده تا به شکل قالب مورد نظر شود. در این فرآیند بیشتر برای قطعات که نیاز به دقت بالا تر و در تعداد بیشتر تولید شود، مناسب تر خواهد بود. ( برای تولید قطعات پیچیده تر)
مقایسه سرعت بین وکیوم فورمینگ با تزریق پلاستیک
حالا که با تعریف این دو روش آشنا شدید، در ادامه این مقاله می خواهیم هردو روش را از لحاظ عوامل موثر بر سرعت برای تولید بپردازیم:
- عوامل موثر بر سرعت تولید
این عوامل می تواند تحت تاثیر چندین عوامل مثل:
- زمان چرخه تولید (Cycle Time): یکی از اساسی ترین عامل که می تواند نقش مهمی در تولید سرعت کند، زمان چرخه است که خود آن به آماده سازی، شکل دهی، خنک سازی و خروج قطعه از قالب بستگی دارد. در زیر این دو روش را از لحاظ چرخه تولید باهم مقایسه می کنیم:
*وکیوم فورمینگ: از آنجا که در این روش برای آماده سازی به صورت سطحی انجام می گیرد، پس زمان چرخه کوتاه می باشد. در این روش نیازی به ذوب و حتی خنک شدن کامل پلاستیک نداریم. حالا با توجه به اندازه و ضخامت ورق پلاستیک، این زمان می تواند بین 10 ثانیه تا چند دقیقه در تغییر باشد.
*تزریق پلاستیک: همان طور که گفته شد، در این روش نیاز بیشتری به دقت و توجه است، پس به مراتب زمان چرخه برای ذوب، تزریق، فشار دهی و فرآیند خنک سازی به زمان بیشتری نیاز می باشد. حالا این زمان بستگی به پیچیدگی قالب و همچنین نوع پلاستیک ممکن است، بین 30 ثانیه الی چند دقیقه در متغییر می باشد.
- تیراژ تولید: یکی دیگر علت های سرعت در تولید اشاره کرد، تیراژ تولید به تعداد قطعاتی که در یک مدت زمان می توان تولید کرد. حالا این دو روش را با این عامل مقایسه می کنیم:
*وکیوم فورمینگ: از این روش برای قطعات با تیراژ پایین و یا متوسط استفاده می کنند. چون این روش دارای قالب و ماشین آلات ساده تر و ارزان تر است. اگر از این روش برای تولید قطعات با تیراژ بالا استفاده کنند، سرعت در آن کاهش می یابد.
*تزریق پلاستیک: اما در این روش برای تولید قطعات با تیراژ بالا بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. سرعت زیاد آن در قالب های چند کویته ای در تزریق پلاستیک به تولید همزمان چند قطعه در یک چرخه است، بسیار کمک می کند.
- پیچیدگی قطعات: از دیگر عوامل موثر بر سرعت تولید سختی و یا پیچیدگی قطعه می باشد. هرچه قطعه پیچیده تر باشد، پس زمان بیشتری هم برای شکل دهی و خنک سازی نیاز دارد. حالا این دو روش را با این عامل مقایسه می کنیم:
*وکیوم فورمینگ: این روش برای تولید قطعات با شکل های ساده و بزرگ کارایی دارد، حالا اگر قطعه ای پیچیده ای را بخواهیم با این روش تولید کنید، وکیوم فورمینگ با محدودیت روبه رو می شود در انتها زمان تولید هم بیشتر خواهد شد.
*تزریق پلاستیک: برای قطعات و اشکال کوچک و پیچیده این روش گزینه خوبی است. چون این روش از دقت زیادی برخوردار می باشد.
- مواد اولیه: همیشه مواد اولیه در همه چیز حرف اول می زند. پس نوع مواد پلاستیکی که مورد استفاده قرار می گیرد بسیار در تولید سرعت تاثیر بسزایی می گذارد. ( گرم شده، ذوب و سرد شدن مواد)
*وکیوم فورمینگ: در این روش از مواد پلاستیکی که دارای ضخامت کم تری می باشد، استفاده می شود. در این حالت زمان کمتری لازم است که پلاستیک گرم و شکل بگیرد. موادی مثل پلی اتیلن و همچنین پلی پروپیلن از آن دسته مواد هستند که زود گرم می شوند، پس سرعت تولید هم بیشتر خواهد شد.
*تزریق پلاستیک: در این روش بیشتر از انواع پلاستیک فشرده و محکم استفاده می کنند. نایلون، پلی کربنات و Abs از این دسته می باشند که زمان بیشتری برای خنک شدن آن ها می برد، در نهایت موجب کاهش سرعت در تولید هم می شود.
- هزینه های تولید: این عامل در هردو روش باهم فرق دارند.
* وکیوم فورمینگ: در این روش که دارای قالب های ساده و ارزان هستند، پس هزینه راه اندازی هم کمتر خواهد بود. همان طور که گفته شد، این روش برای قطعات با تیراژ پایین استفاده می شود که نسبت به تولید قطعات با تیراژ بالا هزینه کمتری دارد.
* تزریق پلاستیک: در این روش به علت قالب های پیچیده و گران، هزینه راه اندازی اولیه بالا خواهد بود.
- بهینه سازی سرعت تولید: برای بهبود در افزایش سرعت تولید می توان برای هر دو روش اقدامات زیر را انجام داد:
*بهبود طراحی قالب: یکی از کارهایی که می توان انجام داد، بهینه کردن قالب ها و مسیرهای خنک سازی. قالب های چند کویته خیلی در کاهش زمان چرخه موثر می باشد.
*استفاده کردن از ماشین آلات پیشرفته: اگر در هر دو روش، مجهز شوند به ماشین آلات پیشرفته با قابلیت های کنترل دقیق دما و فشار، خیلی کمک زیادی به تولید قطعات با کیفیت بالا و همچنین در زمان کوتاه می کند.
*بهینه کردن فرآیند خنک سازی: همان طور که خنک سازی یکی از فرآیند زمان بر در هر دو روش می باشد، حالا با به کار گیری از سیستم های خنک کننده می توان مواد را با سرعت بالاتری خنک و همین امر باعث می شود سرعت تولید بیشتر در زمان کمتر شود.
نتیجه گیری: کاربران گرامی، در این مقاله شما را تا حدودی با این دو روش آشنا کردیم. در انتها به این نتیجه رسیدیم که، سرعت تولید در هر دو روش به عوامل متعددی مثل زمان چرخه، تیراژ، پیچیدگی قطعات و نوع مواد اولیه بستگی دارند. پس الان با توجه به این توضیحات به راحتی می توانید قالب لازم برای تولید خود را انتخاب کنید.
برای کاربرد پمپ وکیوم در تولید به روش وکیوم چیست اینجا کلیک کنید.