فلز مناسب برای قالب وکیوم فورمینگ، از مهمترین آن ها می توان به آلومینیوم، فولاد، برنج و رزین اپوکسی اشاره کرد.
اگر می خواهید بهترین مدل سازی، قالب سازی و با کیفیت ترین متریال را داشته باشید، کافی است یه سر به سایت مدل سازی بزنید.
فرآیند وکیوم فورمینگ چگونه است؟
به طور کلی می توان گفت: وکیوم فورمینگ، یکی از روش های پر مصرف و رایج برای تولید قطعات پلاستیکی می باشد. در این فرآیند که فقط از یک ورق پلاستیک که حرارت دیده شده است را مورد استفاده قرار می دهند. پلاستیک حرارت دیده به کمک مکش هوا به راحتی بر روی قالب کشیده و به شکل آن قالب در می آید. در ابتدای کار پلاستیک باید به دما برسد که نرم و منعطف شود. بعد توسط فشار یا همان وکیوم بر قالب مورد نظر کشیده و به شکل آن درمی آید. در انتها بعد از سرد شدن پلاستیک، آن را از قالب جدا می کنیم.
نکته: در هنگام این فرآیند به نوع قالبی که قرار است مورد استفاده قرار بگیرد بسیار توجه کنید، چون جنس قالب بسیار در کیفیت و سرعت تولید تاثیر بسزایی خواهد داشت.
انتخاب فلز مناسب برای قالب
از آنجا که انتخاب کردن فلز مناسب برای تولید قالب، یک امر مهم در فرآیند وکیوم فورمینگ می باشد. فلزهای متعددی در ساخت قالب به کار می رود که هرکدام از آن ها خواص گوناگونی دارند و برای کاربردهای خاص هم مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه این مقاله شما را با این فلزات آشنا می کنیم:
- آلومینیوم: این فلز یکی از پرکاربردترین ها در ساخت قالب سازی و همچنین وکیوم فورمینگ می باشد. از ویژگی های این فلز می توان به سبک بودن آن، مقاومت آن در برابر خوردگی و دارا بودن رسانای حرارت بالا می باشد. پس با این همه ویژگی و مشخصات خاص این فلز، یکی از گزینه ها برای تولید و ساخت قالب های سریع می باشد.
*مزایای فلزآلومینیوم: همان طور که در بالا گفته شد: این فلز دارای رسانای حرارتی بالا می باشد. همین امر باعث شده که گرما خیلی سریع از قالب به ورق پلاستیک انتقال پیدا کند و در نهایت فرآیند سرد شدن پلاستیک هم سریع انجام شود.
*معایب آلومینیوم: با توجه به خصوصیات این فلز، در بیشتر مواقع از آن می توان استفاده کرد اما زمانی هم پیش می آید که از این فلز نمی توان استفاده کرد، مثلا اگر بخواهند قطعاتی را تولید کنند که باید با جزئیات و حساسیت بیشتری باشد و یا قالب تحت فشار زیادی باید قرار بگیرد، در این دو موارد آلومینیوم ضعیف می باشد.
*کاربردهای آلومینیوم: با توجه به اینکه این فلز از نظر اقتصادی به صرفه است در تولیدات انبوه سازی، صنایع بسته بندی، در خودروها لوازم خانگی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین به خاطر حرارت بالای آن، برای تولید قطعات پلاستیکی هم استفاده می شود.
- فولاد: یکی دیگر از فلزاتی است که در قالب سازی مورد استفاده قرار می گیرد.
*مزایای فولاد: این فلز به دلیل استحکام و مقاومت بالا، برای قالب هایی که باید تحت فشار زیاد و همچنین دقت بیشتری داشته باشد، مناسب می باشد. از دیگر ویژگی های این فلز، مورد استفاده قرار گرفتن برای قالب های پیچیده و سخت بهترین گزینه می باشد. ( این فلز برای مدت زمان طولانی مورد استفاده قرار می گیرد)
*معایب فولاد: این فلز نسبت به آلومینیوم بسیار سنگین تر و همچنین از نظر هزینه ای بسیار بالا خواهد بود. از معایب دیگر آن، به خاطر وزن زیاد این فلز حمل و نقل آن هم دشوار خواهد بود. فولار از نظر رسانای حرارتی هم از آلومینیوم کمتر است.
*کاربردهای فولاد: همان طور که گفته شد، این فلز برای تولید و ساخت قطعات پیچیده و مقاوم مثل هوافضا، صنایع سنگین و صنعت خودرو مورد استفاده قرار می گیرد.
- برنج: از دیگر فلزات مورد مصرف در قالب سازی وکیوم می باشد.
*مزایای برنج: این فلز تقریبا از ویژگی های آلومینیوم برخوردار می باشد. یعنی رسانای حرارت بالا، دارای ضد خوردگی که در محیط های مرطوب و آب و هوایی سخت سازگار هستند. از دیگر ویژگی برنج، به خاطر خاصیت شکل پذیری و همچنین پردازش راحت، برای ساخت قالب با جزئیات دقیق بهترین گزینه می باشد.
*معایب برنج: از مهمترین معایب آن هزینه بالای برنج می باشد. ( نسبت به دو فلز دیگر) از دیگر معایب آن، مقاوم نبودن برنج نسبت به فشار زیاد قالب
*کاربردهای برنج: از این فلز می توان در صنایع که نیاز به دقت بیشتر همراه با جزئیات بالا، برای ساخت قالب هایی که نیاز به مقاومت زیاد در برابر خوردگی مثل قطعات دریایی و همچنین تجهیزات پزشکی بسیار مناسب هستند.
- رزین اپوکسی: همان مواد ترکیبی برای نمونه سازی اولیه به کار می رود.
*مزایای رزین اپوکسی: از مهمترین ویژگی این فلز، هزینه مرقون به صرفه و فرآیند بسیار ساده و آسان آن می باشد. مواد آن ها به آسانی قابل شکل دهی خواهند بود. گزینه بسیار خوبی برای ساخت نمونه اولیه و بروتوتایپ هایی که نیاز به تولید سریع و همچنین ارزان قیمت، بسیار کاربردی می باشند.
*معایب رزین اپوکسی: به دلیل مقاوم نبودن در برابر خوردگی و همچنین در برابر فشار در تولید و ساخت انبوه گزینه مناسبی نیستند.
کاربرد رزین اپوکسی: بیشترین استفاده از این فلزات برای نمونه سازی اولیه و همچنین برای ساخت و یا تولیدات کوچک و یا موقت می باشد. ( منظور این است که بیشتر برای طراحی و آزمایش مورد استفاده قرار می گیرد)
نتیجه گیری: کاربران گرامی، ما در این مقاله شما را تا حدودی با فلزات و ویژگی های آن ها آشنا کردیم. پس در انتهای مطالب به این نتیجه می رسیم که، انتخاب کردن فلزمناسب برای قالب گیری وکیوم فورمینگ بسیار مهم می باشد. پس هر فلز با خصوصیات خاص خود، در جاهای خاص هم مورد استفاده قرار می گیرد.
برای روش وکیوم فورمینگ برای چه قطعاتی مناسب است اینجا کلیک کنید.